Virus i impresní remarketing. PPC Restart je za námi, poučte se z něj

Říjen jsme odstartovali ve velkém. Rovnou konferencí PPC Restart, jíž jsme se stali hlavními partnery. Na jednom pódiu se sešli provozovatelé webů, majitelé e-shopů, marketingoví manažeři, analytici, online markeťáci a všichni ostatní, kteří mají co mluvit do placené internetové reklamy. Kromě toho, že jsme si v našem retro stánku zabojovali o rekord ve Space Invaders, jsme se dozvěděli i spoustu užitečných trendů a triků, které byste také měli znát. Čtěte do konce, třeba vás některé rady zachrání od žaloby…

Virus jako brand roku 

Filip Kahoun nás v úvodu seznámil s nejúspěšnější značkou současnosti. Možná ji znáte osobně, jmenuje se covid-19 a v poslední době vládne internetu.

Jenže jak se virus může stát světovou jedničkou? Jednoduše. Má totiž všechno, co potřebuje každá úspěšná značka: strhnul na sebe globální pozornost, zařídil dávku emocí a vyzval nás k akci. Ale nebojte, nebude poutat naši pozornost věčně. Potká ho stejný osud jako všechny značky, které vycházejí z dramatické emoční linky. Podle Filipa nás přestane zajímat ve fázi smíření modelu Kübler-Rossové:

PPC-restart-2020-1

Do téhle fáze už pomalu dospíváme. Do té poslední, kterou na obrázku vidíte, snad nedospějeme nikdy. Nicméně pokud vás zajímá, jak neztrácet pozornost v záplavě negativních zpráv a dramat, přečtěte si Filipovu knížku Boj o pozornost. Snad to stihnete do doby, než (spoiler alert)… vyjde druhý díl.

Nechte se bodnout PPC včelou

Druhým řečníkem byla naše tehdejší šéfka (stýská se nám, Péťo!) Petra Pacáková, která představila novinky z nástroje na automatizaci reklam PPC Bee a ukázala nám, jak pracovat se vstupními daty.

Z dotazníku uLabu pořád platí, že velká část práce PPCčkařů se skládá z tvorby samotných kampaní v PPC systémech. Větší část práce by ale měla patřit přípravě, strategiím a business cílům. S ušetřením času nad samotnou správou PPC kampaní nám, lovcům kliků, pomůže právě PPC Bee, kde nově můžete například importovat data z Google Analytics.

Obohacený feed o metriky z Google Analytics využijete například k segmentaci produktů podle počtu prodeje, analýze tržby produktů z datového feedu a spoustě dalších věcí. Takže ponaučení zní, držte si PPC Bee blízko u těla.

Recept na retenci z kuchyně Taste

„Vezmete databázi, nahrajete ji do PPC systému a pustíte na ni kampaň.“ Prošel vám někdy hlavou tenhle postup? Tak takhle ne. Nezohledňujete totiž čas ani hodnotu nákupu. Chyba, velká chyba!

Ke správné retenční analýze vám podle Jana Veselého stačí údaje o kupujícím (například e-maily), hodnota a datum nákupu. Ze 3 sloupečků na obrázku vytvoříte další dva:

  1. První vs. opakovaný 
  2. Prodleva nákupu

PPC-restart-2020-2

Po vyhodnocení analýzy už zbývá jen zařadit výsledky retenční analýzy do kampaní. Kromě look-a-like publik můžete například cílit na ty, kteří nakoupili jednou nebo dvakrát a více, a motivovat je k dalšímu nákupu. Intervaly nákupů můžete využít v remarketingových kampaních.

Jak využít Adform i pro Facebook?

Milovnice RTB Marie Kaisrová z Taste nás pro změnu seznámila s impresním remarketingem. Tohle spojení si dejte do marketingového slovníčku, budete ho potřebovat.

Impresní remarketing spočívá ve vytvoření pixelu, který následně přiřadíte k banneru a sběr publika může začít. Jaké jsou výhody? Po nasbírání publika nemusíte platit za nákup dat v DMP a navíc omezíte duplikaci publik. Marie vytvořila facebookový pixel, který přidala do banneru a následně mohla využívat publikum, jež vidělo reklamu z Adformu, i na Facebooku.

Výsledek? Kampaně na Zuckerbergově síti měly vyšší CPC, podobné CPM, ale vyšší konverzní poměr a lepší metriky návštěvnosti.

Vymakanější framework

Jan Tichý (pro změnu zase z Taste) nám představil vlastní marketingový framework PAVRD. Je to šablona, kterou můžeme využít ke každé digitální kampani, ať už je velká jakkoliv.

Co agenturu vedlo k vytvoření nového marketingového frameworku? See Think Do Care, který je jeden z nejrozšířenějších modelů, má totiž své mouchy. Například nepoznáte, v jaké fázi funnelu se uživatel nachází, a jaké kanály byste měli používat. Je zkrátka moc obecný.

Naproti tomu PAVRD je detailní a zohledňuje i cross-channel přístup. Budgety a cílové metriky jsou určeny pro celý cíl (např. akvizice, povědomí) a nejen pro jednotlivé kanály (např. Facebook, Google Ads). To vám umožní během kampaně přesouvat rozpočty a celý plán optimalizovat.

PPC-restart-2020-3

A na konec ta slibovaná rada se soudem

Neznalost neomlouvá! Tímhle odvěkým moudrem zpívajícího právníka Iva Jahelky, uvedla svou přednášku právnička Petra Dolejšová.

Na co si podle ní dát v našem řemeslu pozor, abychom nemuseli fakturovat právníkům? Na cílení vašich kampaní na brand konkurence. Evropské soudy by sice mohly přimhouřit oko, ale podle českých soudů jde o parazitování a nekalou soutěž. Problémy budete mít i s cílením na unikátní produkt, který váš konkurent prodává. Opět jde o nekalou soutěž.

Takže jak zůstat v bezpečí, aby se pro vás doba digitální nestala dobou nelegální? Petra radí: Založte firmu s jedinečným názvem, nakupte všechny druhy domén a mějte ochranné známky.

Snad jsme vám touhle reportáží pomohli. Příště snad na viděnou v době, kdy už zase nejsilnější značkou bude něco normálního. 

P.S. Ať se přihlásí ten šťastlivec, který nás překonal ve Space Invaders. Chceme dát odvetu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štítky: