Tipy: je libo čerstvou bábovku až do domu?

tipynaeshopyperexLoni na podzim se urodila řada zajímavých specializovaných e-shopů. Jeden vám nabídne ručně šité motýlky, druhý různé druhy bábovek s doručením, jiný si zas potrpí na všechno v růžové barvě. Který se nám líbil nejvíc?

Bowtie Lover – www.bowtielover.cz

Proč bude úspěšný (slovy autorů):  Nastavili jsme si reálné cíle – až prodáme více než 100 motýlků, zaplatí se nám vložené náklady. Budeme mít tedy volné ruce pro další navrhování, šití i focení motýlků. Naše výrobky se totiž nedají jinde pořídit, protože se liší stylem, materiály i pečlivým ručním zpracováním. A, uznáváme, i trochu dost netradiční prezentací. Chceme docílit toho, aby muži o motýlcích uvažovali jako o rovnocenné konkurenci kravaty a ženy jako o zajímavém módním doplňku svých halenek.

Podobné e-shopy: např. bubibubities.cz

Jak se nám líbí?

Líbí! Důraz na fotografie je v tomto případě zásadní, protože motýlka člověk nakupuje právě očima. Jinak je e-shop pojat poměrně minimalisticky, uvádí stručný popis motýlku, pár základních rad a hotovo. Také objednání je díky uvádění ceny včetně poštovného velmi jednoduché, na druhou stranu to má ale svou nevýhodu – za zboží platíte převodem na účet dopředu, k tomu 2 dny dodání Českou poštou… impulzivní nákup v situacích, kdy potřebujete motýlka za dva nebo tři dny, bude zatím u Bowtie Lover trochu riskantní.

tipynaeshopy01

Babovky.com – www.babovky.com

Proč bude úspěšný (slovy autorů): Nejsme vlastně klasický e-shop, prodáváme čerstvé moučníky pečené na objednávku. Babovky.com bereme tedy spíše jako moderní komunikační kanál. Proto jsme se snažily o jednoduchost a jednoznačnost (ta začala už s volbou vhodné domény), to vše podpořné netradiční, ale přehlednou grafikou. Sázíme tedy na přehlednost, jasné fotky, stručné a výstižné popisy a jednoduchou komunikaci. Myslíme, že je důležité, aby zákazníci v nabídce našli své oblíbené stálice, doplněné sezónními novinkami. A snažíme se taky rozšiřovat doplňkové služby (dárkové balení, potřeby pro servírování, dárkový poukaz apod.). Prostě chceme zájemcům o čerstvou bábovku cestu k ní co nejvíce usnadnit.

Podobné e-shopy: o žádné konkurenci nevíme, vy ano?

Jak se nám líbí?

Objednat si bábovku v e-shopu? Že vás to ještě nenapadlo? Pokud jste z Brna (jiná města mají zatím smůlu), můžete snadno vyzkoušet, jak chutné bábovky vyrábí dvojice slečen z této moravské metropole. Kromě zajímavého nápadu pak jejich e-shop vyniká jednoduchým designem, kterému až na chybějící responzitivu prakticky není co vytknout. Bábovku si můžete osobně vyzvednout nebo nechat dovést domů, platí se v hotovosti při předání. Osobní vyzvednutí ale má jeden háček – nikde v e-shopu není uvedena adresa, aby si zákazník mohl před objednáním ověřit, jak dalekou cestu musí pro vyzvednutí vážit. Do budoucna by se hodil i “sofistikovanější” výběr termínů pro doporučení – zatím se uvádí pouze jako poznámka.

tipynaeshopy02

Pinki.cz – www.pinki.cz

Proč bude úspěšný (slovy autorů): Protože jsme specialisté na růžovou. Nabízíme exluzivní oblečení světoznámých značek. Snažíme se, aby si každá žena mohla dovolit krásné a kvalitní oblečení, ve kterém okouzlí okolí. Snažíme se být našim zákaznicím blízko. Proto nás najdete na FB, instagramu i blogu. Máme speciální oddělení, které se věnuje zákazníkům a ty nejlepší stylistky, které vybírají nejnovější kousky do sezónních kolekcí.

Podobné e-shopy: růžové oblečení prodává kde kdo, ale další speciálka u nás zatím není.

Jak se nám líbí?

Jen růžová to může být… asociace s písní Ilony Csákové je sice laciná, ale do hlavy se vkrade jako první. Růžová je každopádně i dnes u dívek a dam stále populární a Pinki.cz je první obchod s oblečením, který prodává zboží pouze této barvy. E-shop obsahuje poměrně široký sortiment oblečení i doplňků, na jeho vzhledu nám přesto při delším proklikávání přílišné množství růžové barvy trochu vadilo. Chtělo by to také opravit některé chyby (překrývání textů, hůře vypadající menu) a udělat web responzivní, aby se dobře prohlíželo/objednávalo zboží i z mobilů.

tipynaeshopy03

Výzva pro čtenáře

Máte vlastní tip na netradiční specializovaný shop? Sdělte nám ho do diskuse – rádi se se zajímavými projekty nejen sami seznámíme, ale také je představíme na blogu v některém z dalších dílů.

Tip: Inspirujte se e-shopy z našich předchozích 5 dílů:

První díl: Grilování.cz  / Puntíky.cz / Lovecký Svět

Druhý díl: Káva.cz / Šleháme.cz / RCKing

Třetí díl: Navlas.cz / Mixit.cz / Fluffy Oak

Čtvrtý díl: KitchenetteShop / Terve.cz / Prokrmivo

Pátý díl: Tačepica.cz / Holítka.cz / Tominesmrdí.com

Celkem 4 Komentáře k článku

  1. Jirka Chomát

    Moc děkujeme za hezké zhodnocení našeho eshopu http://www.bowtielover.cz/

    Další platební možnosti (především platbu kartou) do něj rozhodně přidáme. Co se týká vyzvednutí, je možné se domluvit na osobním vyzvednutí v Praze (Anděl a okolí), které společně s platbou v hotovosti zkrátí čekání na vysněného motýlka na minimum.

  2. Jan Nepomuk

    Myslím si, ze je to opětovné parazitování na úspěchu jiných. Přebírat koncepty jiz zavedených značek mi připadá trochu málo progresivní na tuto dobu. Já motýlky nosím již od svých 18 let, když jsem začal studovat a provázely mne a stále provázejí celým mým životem. Proto jsem byl strašně rád, když se objevili kluci s Krispol store s tím nápadem. Přesně to tady na trhu chybělo a pánové přišli se správným produktem ve správnou dobu. To co předvádí teď nově vznikající značky je vlastně pochopitelné. Za vidinou úspěchu by se rády svezly s úspěchem jiných. Je to pochopitelné, ale vzhledem k tomu, ze občas zabrousím i na stránky ostatních “značek”, nemohu si nevšimnout, ze ostatní kopírují i jejich chování a mimochodem i skvělé reklamní kampaně a marketingové postupy. Samozřejmě, že mi můžete oponovat, ze se nacházíme na svobodném trhu, a že konkurence je podstatou obchodu jako takového. Myslím si ale, že pro spousty lidí bude právě rozhodující fakt, kdo na začátku naučil české muže zpátky nosit motýlky a díky komu se o ne strhl takový zájem. Myslím si, že za tím úspěchem stojí fakt, že je ta značka opravdová, vybudovaná z ničeho a právě proto bude mít pro mě takové kouzlo. Poctivá práce a originální přístup bude mít vždy navrch nad pouhým snažením se něčeho nebo někoho napodobit.

    zdraví,

    Jan Nepomuk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štítky: