Tipy: jaké speciálky doporučují čtenáři?

kitchenetteperexV minulém dílu našeho seriálu jsme obdrželi řadu tipů na specializované e-shopy. Jaké jsou obchody, které přihlásili jejich fanoušci či majitelé?

KitchenetteShop – www.kitchenetteshop.cz

Proč bude úspěšný (slovy autorky): Můj e-shop vznikl v reakci na požadavky čtenářů na blogu, kde se často zajímali o nejrůznější produkty a vybavení. Už na blogu jsem nikdy nedoporučovala nic, čemu bych sama nevěřila, většinu produktů přímo využívám. Nabízím je pak v e-shopu společně s dalším zbožím, které třeba není možné sehnat nikde jinde; jde o produkty lokálních dodavatelů i importované přímo od zahraničních malopodnikatelů či velkých společností, od kterých nakupujeme na přímo. Nebo také o vlastní autorské věci, jako je nově vydaná kuchařka.

Podobné e-shopy: základní sortiment kuchařského vybavení najdete v každé nákupní galerii – pro speciálky bude nejlépe, pokud budete hledat na základě konkrétních produktů.

Jak se nám líbí?

Základní premisa, podle kterého vznikl e-shop v reakci na blog, se dnes už moc nevidí – většinou je za blogem naprosto jasný obchodní zájem. Samozřejmě i zde je, jinak by e-shop nevznikl; jak víme od autorky, blog poslouží také k prodeji vlastní tvorby, například v podobě nedávno uvedené kuchařky. Nám se celý koncept líbí. E-shop se vcelku pochopitelně grafickým layoutem hodně podobá samotnému blogu, z čehož plynou určité kompromisy – řada prvků by mohla být výraznější a lépe propagována, ale máme tušení, že to v současnosti není úplně záměrem. V každém případě z vydělaných peněz bychom doporučili investovat do úprav směrem k lepšímu zobrazení blogu/e-shopu na tabletech a mobilech – recepty i zboží na nich hledá stále více z nás.

kitchenette

Terve.cz – www.terve.cz

Proč bude úspěšný (slovy autorů): Filosofie Terve staví zejména na pečlivě vybraném sortimentu, kde je pro nás prioritou prvotřídní design, lokální výroba a až následně cena nebo potencionální zisk. Na Terve tak je až na pár výjimek vše vyrobené ve Finsku nebo v Evropě a novinky jezdíme osobně vybírat přímo do Finska. Náš trh je bohužel plný levného designu a pro podnikatele je snadné se na této vlně svést, my ale chceme zákazníkům nabízet jen to nejlepší.Postupně získáváme stálé zákazníky, kteří myslí podobně jako my. Snažíme se vyhovět každému přání a často tak dovážíme nějaký designový kousek přímo pro konkrétního zákazníka. Takový servis velké e-shopy nemohou nabídnout a v tom je naše velká výhoda.

K dobrému sortimentu a vstřícnosti k zákazníkům se snažíme přidávat i zlehka neformální komunikaci spjatou s Finskem, neustálé vylepšování eshopu a marketingových aktivit a v neposlední řadě poctivé psaní blogu, kde mohou čtenáři najít inspiraci a různé zajímavosti o designu a samotném Finsku.

Podobné e-shopy: speciálek vyhraněných na Finsko moc nenajdeme, ale těch obecně zaměřených na designové zboží (v podobě doplňků do domácnosti) je víc – např. dvojice www.designbuy.cz a www.buydesign.cz, která si evidentně neláme hlavu s jedinečností svých brandů.

Jak se nám líbí?

Také v tomto případě je nezbytnou součástí e-shopu blog, který takříkajíc “šíří osvětu” a dává inspiraci. Samotný e-shop prodává moderní a drahé věci, příliš moderní vzhled ale nemá – především výpis kategorií by bylo vhodné upravit. Některé další nedostatky zřejmě souvisí s chladným severským pojetím e-shopu – chtělo by to nejen více emocí (kde jsou recenze zákazníků?), ale také lépe využívat marketingových možností, mezi jinými například prostým aktivním sběrem emailů na zájemce o finský design. Dalších možností je spousta – třeba v košíku doporučovat, co dalšího by si neměli lidé zapomenout koupit, stejně jako více inspirovat i na běžných stránkách e-shopů (kategorie nejprodávanějších “TOP 12” rozhodně nestačí).

terve

Prokrmivo – www.pro-krmivo.cz

Proč bude úspěšný (slovy autorů): V dnešní době již spousta chovatelů domácích mazlíčků ustoupila od nákupu méně kvalitních „supermarketových“ krmiv a raději pro svého psa nebo kočku volí kvalitní stravu. V našem internetovém obchodě se snažíme zákazníkovi nabídnout pohodlný nákup, pouze kvalitní sortiment a příznivé ceny za zboží i poštovné. Velkou výhodu vidíme ve vlastním rozvozu pro Plzeň a okolí, který je zcela zdarma. Snažíme se budovat hodnotu na prozákaznickém přístupu – aktivní komunikace a odborná pomoc při výběru zboží.

Podobné e-shopy: řada e-shopů, např. www.spokojenypes.cz, www.dobra-miska.cz, www.pethome.cz, www.profizoo.cz a další

Jak se nám líbí?

Pravda, e-shop Pro-Krmivo.cz není speciálkou v tom pravém slova smyslu – online prodejců krmiv jsou u nás desítky a možná i stovky. Navíc je tento e-shop spíše zástupcem starého typu online obchodů, což je vidět již na první pohled. V první řadě by určitě prospěl podzimní, předvánoční redesign, který by odstranil některé chyby a zvýraznil některé prvky, které dnes zbytečně zapadají. Vezměme to popořadě – font použitý na webu u menu a bočních sloupců je zbytečně malý. Zajímavé novinky (články) zapadnou v pravém bočním menu, takže si jich možná ani nevšimnete. Vsadíme se také, že do newsletteru se přihlásilo za celou dobu provozu jen pár emailů. A takhle bychom mohli pokračovat dál.

Být na místě provozovatele, trávíme hodně času zamyšlením, co na e-shopu stojí za to vypíchnout (velký sortiment, podpora širokého množství plateb, rychlé doručení, a další), čeho se zbavit (špatné zarovnání textů, zbytečné zobrazování nepotřebných informací, jako jsou kódy zboží, hodnocení s 0 recenzí apod.) a jak to všechno lépe marketingově prodat. Možná je cesta právě v tom zkusit se odlišit a stát se speciálkou v pravém slova smyslu. Držíme palce, aby se to podařilo.

prokrmivo

Výzva pro čtenáře

Máte vlastní tip na netradiční specializovaný shop? Sdělte nám ho do diskuse – rádi se se zajímavými projekty nejen sami seznámíme, ale také je představíme na blogu v některém z dalších dílů.

Tip: Přečtěte si také první, druhý nebo třetí díl našeho seriálu. Najdete zde další zajímavé e-shopy.

Celkem 7 Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štítky: