ShopCamp: e-shopy mají data, ale nevyužívají je (video)

shopcampNa letošním ShopCamp mluvil Jenda Penkala o přístupu e-shopů k emailové komunikaci. Dozvíte se, proč jsou e-shopy v lepší situaci než retailisté, nebo jak má vypadat dobře zpracovaný newsletter + Uvnitř celá přednáška

Jak jsou na tom české e-shopy v oblastie emailové komunikace? V současné době rozhodně nevyužívají všechen svůj potenciál. “E-shopy mají k dispozici taková data o zákaznících, které velcí retalisté zdaleka nemají. Disponují například souhlasem se zasíláním emailů, zatímco v retailu nic takového není – tištěné letáky jsou nejen nevyžádané, ale často nerelevantní pro daného příjemce,” vysvětluje Jan Penkala. To, že e-shopy zákazníky znají a vedle kontaktních údajů mohou pracovat také s jejich osobními preferencemi, se ale v praxi zatím příliš neprojevuje.

Dobře je to vidět na negativních efektech, které může mít zasílání jednotného newsletteru na celou databázi kontaktů. “Pokud do vaší databáze přibývají nové kontakty, nemusíte si všimnout, že se při zasílání eblastu spousta lidí odhlašuje. Přitom pokud máte na začátku 100 000 adres, posíláte 4 emaily týdně a z každého se odhlásí 0,25 % příjemců, ročně přijdete o cca 40 000 kontaktů,” říká Jan Penkala a dodává: “Navíc je tu také segment zákazníků, kteří se sice neodhlásí, ale začnou váš newsletter ignorovat.”

Co se v přednášce dozvíte?

  • Jaká další data e-shopy mají, ale nevyužívají je
  • Proč je důležité řešit CLV (customer lifetime value)
  • Co je CMD a proč by vás měla tato zkratka zajímat
  • Pozitivní příklady emailových kampaní – welcome proces, opuštěný košík a další
  • Tipy a praktické rady pro lepší emailing

Podívejte se na celý záznam vystoupení:

Komentáře jsou uzavřeny.

Štítky: