Videoreklama: Klíčový prvek online marketingu pro rok 2016

Videoreklama na internetu je přesně měřitelná, může cílit na velmi úzké skupiny a využívá retargetingu. Není divu, že je jedním z hlavních trendů online reklamy pro rok 2016 a nechybí téměř v žádném marketingovém mixu větších společností.

Železný držák: Videoreklama na Youtube

Jedna z nejpopulárnějších forem videoreklamy je dostupná přes systém AdWords a DSP DoubleClick. K dispozici je více formátů s mnoha možnostmi cílení. Reklamou na YouTube lze zasáhnout v cílové skupině 15–69 let 4,6 milionu lidí (56 % české populace) měsíčně. V případě mladších ročníků lze oslovit až 75 % populace. Video by tedy ve vašich marketingových aktivitách určitě nemělo chybět. A jaké konkrétní možnosti nabízí reklama na YouTube?

Formát TrueView In-stream

Reklamní formát zobrazovaný před, uprostřed nebo po videu na YouTube nebo v Obsahové síti Google (partnerské weby). Doporučená délka videa je maximálně 12 sekund s tím, že uživatel může po 5 vteřinách reklamu přeskočit. Platební model je CPV (cost per view) – platba za zhlédnutí. CPV je započítáno, pokud uživatel video sleduje alespoň 30 vteřin, nebo ho zhlédne celé, pokud je kratší než 30 sekund. V případě větších inzerentů lze individuálně nakoupit videoreklamu na YouTube bez uživatelské možnosti video přeskočit.

Formát TrueView In-display

Tímto formátem lze propagovat video vedle videí na YouTube v rámci výsledků vyhledávání (včetně partnerských webů Google). Za tento formát se platí pouze v případě, že se uživatel rozhodne kliknutím na miniaturu vaše video zhlédnout.

BumperAds

Video zobrazované před obsahem na YouTube. Jedná se o krátkou, nepřeskočitelnou reklamu v maximální délce 6 vteřin. Tato reklama se vyznačuje velmi nízkou cenou za zhlédnutí.

Brand-lift

Další možností je budování značky pomocí videa, takzvaný Brand-lift. Jedná se o speciální formát videa, který je zakončen dotazníkem, kdy uživatelé odpovídají na otázku, zda reklamu již dříve zaznamenali a zda znají značku inzerenta.

  • Jedna z klíčových metrik u tohoto formátu je takzvané Ad-recall (vybavení si reklamy a tím i značky).
  • Pro využití tohoto formátu je nutno kontaktovat zástupce společnosti Google.
  • Formát Brand-lift jsme využili i v našich kampaních, o výsledcích si můžete přečíst například v případové studii našeho klienta KOH-I-NOOR.

Nepřeberné možnosti: Programatická videoreklama

Možností programatického nákupu videoreklamy je velmi mnoho. Videoreklamu lze nakoupit na serverech: Playtvak.cz, iDnes.cz, Prima Play, Expres, You.bo. Nabízené formáty: pre-roll, mid-roll, post-roll.

CPM: floor price (minimální cena) začíná na 150 Kč za tisíc zobrazení, nicméně vzhledem k stoupající popularitě programatického nákupu lze očekávat růst cen. Cena se samozřejmě může lišit dle poskytovatelů ploch pro videoreklamu.

Měsíčně je k dispozici několik desítek miliónů akcí, cena za proklik se pohybuje výrazně pod hranicí 10 Kč a CTR se pohybuje v řádech celých procent. Opět zde platí, že záleží na poskytovateli reklamy – mohou se lišit počtem aukcí i cenou.

Mezi další možnosti propagace pomocí videa patří bannerové richmedia formáty, ve kterých se zobrazuje video. Podívejte se na příklad.

Videoreklamu a reklamní plochy pro zobrazování videa lze samozřejmě nakupovat také přímým nákupem přes obchodníky jednotlivých publisherů.

Programatická videoreklama může tedy posloužit jako další možnost, jak podpořit vaši značku.

Všemi oblíbený: Facebook

Sociální sítě si v rámci online aktivit společností získávají stále větší podporu. I Facebook nabízí možnost využití videa k propagaci e-shopu či webového projektu.

Video můžete publikovat jako příspěvek na vašem firemním profilu, druhou možností je placená inzerce.

Placená videoreklama se nastavuje obdobně jako standardní reklama na Facebooku. Samozřejmě lze využít několika možností cílení včetně nastavení času, reklama se poté zobrazuje uživatelům v jejich newsfeedu.

Facebook nabízí dvě možnosti platby, respektive nastavení videoreklamy:

  • Na maximální denní zásah (reach)
  • Na maximální počet zobrazení (views)

Malý tip:

  • Zhlédnutí reklamy na FB = 3 vteřiny, CPV je účtováno za 10 vteřin.
  • Zhlédnutí reklamy na YouTube = 30 vteřin, CPV je účtováno za 30 vteřin.
  • Obdobné nastavení lze využít i na Instagramu.

V českých vodách: Videoreklama a Seznam.cz

V systému Sklik v současné době videoreklamu nenakoupíte. Budete muset využít přímý nákup.

Seznam.cz nabízí tyto možnosti:

  • Reklama na Stream.cz – pre-roll (před videem), 30vteřinové video.
  • Richmedia formáty umožňující přehrání videa (lze například i na ploše 467×120 na homepage Seznamu).
  • Videa v článcích na jednotlivých serverech (Novinky.cz, Sport.cz, Prozeny.cz a další) – post-roll i pre-roll, délka videa je od 10 do 30 s.

Možností videoreklam na internetu je skutečně mnoho a budou přibývat. Vždy je potřeba důkladně promyslet, který formát se hodí právě pro váš e-shop či projekt, protože od něj se odvíjí cena za reklamu.

Tip: Líbil se vám článek? Potřebujete poradit? Napište nám!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štítky: