Plus mínus 99 slov – Kroužky, TikTok, cenzura

Každý týden se s vámi podělíme o desítku kampaní, novinek, divností nebo zajímavostí, které nás baví. Staráme se o sociální sítě a tyto věci k tomu prostě patří! O tom je rubrika Plus mínus 99 slov.

Česko kroužkuje

Řetězec Penny Market navázal spolupráci s českou herečkou Jiřinou Bohdalovou. Ta v krátkých spotech, které vypadají jako natočené mobilem, kroužkuje zajímavé produkty z letáku Penny Marketu. Kampaň vzbudila velký poprask mezi širokou veřejností i marketingovými experty. 

Super Bowl 2021

Jedna z nejvýznamnějších reklamních událostí roku se už nezadržitelně blíží. Letos Super Bowl proběhne 7. února. Lukrativní reklamní prostor letos vyplní společnosti jako Pringles, Toyota, Mountain Drew nebo Fiverr.

TikTok – nový hledač talentů

Stále populárnější platforma TikTok už dávno není jen sítí plnou vtipných videí pro nezletilé. Důkazem je příběh TikTokerky Jessia, která se díky TikToku stala během 72 hodin mezinárodní hudební ikonou. Její píseň I am not pretty teď dobývá všechny světové hitparády.

TikTok předběhl Facebook

Podle výzkumu analytické společnosti App Annie průměrný uživatel TikToku stráví každý měsíc téměř 20 hodin online. Tím TikTok předběhl i takové giganty jako Facebook, Instagram, Messenger nebo WhatsApp.

Obnovení debaty o lajcích na Instagramu

V roce 2019 Instagram většině uživatelů přestal zobrazovat konkrétní počet interakcí u jednotlivých příspěvků. Jak se ale zdá, nyní začal Instagram testovat novou funkci, díky které by měl každý uživatel možnost určit, jestli chce u svého příspěvku konkrétní počet lajků zobrazit, nebo ne.

SwipeUp na LinkedInu

Po několikaměsíčním testování LinkedIn představil funkci SwipeUp ve stories. Funkce je ovšem momentálně dostupná jen pro firemní profily a osoby, které mají alespoň 5 000 spojení nebo sledujících.

Cenzura na sítích

Po plošné blokaci profilů Donalda Trumpa hned na několika sociálních sítích vyvstala celospolečenská otázka o cenzuře na sociálních sítích. Radikální krok digitálních platforem často kritizují i prezidentovi zarytí odpůrci.

Facebook blokuje frázi Stop the Steal

S nadcházející inaugurací nového amerického prezidenta Joea Bidena se Facebook rozhodl blokovat všechny příspěvky, ve kterých se objeví fráze Stop the Steal. Tuto frázi ve svých příspěvcích využívá primárně skupina lidí, kteří odmítají oficiální výsledky amerických prezidentských voleb a usilují o zastavení právě probíhajícího předávání prezidentské moci. Tento krok je dle slov Facebooku reakcí na násilné nepokoje v Kapitolu, které proběhly na začátku ledna.

Ikea chrání planetu před zbytečnostmi

V novém spotu společnost Ikea upozorňuje na nebezpečí, které postupně přináší náš neudržitelný životní styl. V reklamě proto vidíme obří meteorit zbytečností, který se nezadržitělně blíží k planetě Zemi. Ve spotu naštěstí vše nakonec dopadne dobře. Otázkou ale zůstává, zda nás podobně optimistické rozuzlení čeká i v realitě.

Vogue na pranýři

Americký módní časopis Vogue čelí vlně kritiky kvůli právě představené únorové obálce, na které je budoucí viceprezidentka USA Kamala Harris. Kritici tvrdí, že politička, která má černošské a jihoasijské kořeny, má na fotce příliš světlou kůži, jejíž odstín neodpovídá realitě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *