Těžké časy začaly i e-shopům. Došlo k propadům výdajů do výkonnostní reklamy o 42 %

V pondělí a úterý tohoto týdne (16. až 17. března 2020) došlo k propadům výdajů do výkonnostní reklamy o 42 % oproti stejnému období v minulém týdnu. Vyplývá to z našeho aktuálního výzkumu. K nejvýraznějším propadům došlo v segmentech sportovních potřeb, módě a hračkách. Daří se pouze několika výjimkám.

Nárůst výskytu koronaviru i nařízení vlády spustily znatelný propad výdajů do výkonnostní reklamy

První výraznější snižování výdajů do placených výkonnostních kanálů evidujeme od úterý 10. března 2020.

Za období posledních 7 dní mezi 11. až 17. březnem 2020 poklesly výdaje do placené reklamy oproti předcházejícímu týdnu o necelých 27 %.

Nicméně nejdramatičtější propady ve výdajích do placené reklamy jsme pozorovali až 16. března 2020. V pondělí a úterý tohoto týdne totiž došlo k propadům výdajů do placené výkonnostní reklamy o 42 % oproti stejnému časovému rozmezí v předchozím týdnu.

Propady zaznamenaly také tržby

Za období posledních 7 dní mezi 11. až 17. březnem 2020 poklesly tržby z placené výkonnostní reklamy oproti předcházejícím 7 dnům o 9,5 %.

Opět jsou největší propady v tržbách pozorovány v souvislosti s kritickým pondělkem 16. března 2020. Za pondělí a úterý tohoto týdne (16. – 17. března 2020) se totiž snížily tržby z placené výkonnostní reklamy o 32 % oproti stejnému období v předchozím týdnu.

Návštěvnost poklesla o 24 %

Za pondělí a úterý (16. – 17. března 2020) pozorujeme průměrný propad návštěvnosti o 24,5 %. Při srovnání všech zdrojů návštěvnosti evidujeme za poslední dva dny (16. – 17. března 2020) propad tržeb o 28,5 % oproti předchozímu srovnávanému období.

Jelikož objem transakcí neklesá tak rychle jako návštěvnost, dochází aktuálně k mírnému nárůstu konverzního poměru. V průměru o 8 % za poslední dva dny oproti předcházejícímu období. 

Pozitivní zprávou je, že jsme v úterý nezaznamenali poměrově větší propady oproti pondělí 16. března 2020. Došlo tedy k mírnému zlepšení situace a propady vůči předchozímu období byly trochu menší než v pondělí.

Jde ovšem o příliš krátký čas pro hlubší závěry a situaci nadále pečlivě analyzujeme.

Budoucnost? Pokles tržeb, ale o to větší nárůst příležitostí

Aktuálně očekáváme propady v oblasti investic do výkonnostní reklamy v následujících týdnech v řádu 55–65 %.

Nejde přitom jen o důsledek klesající poptávky. Investice totiž snižují nejen společnosti s klesajícími tržbami, ale také firmy s rostoucími obraty nabízeného zboží. Souvisí to s jejich logistickými možnostmi, které kvůli zvýšené poptávce dosáhly svého stropu. Další podpora návštěvnosti by jim tedy spíše uškodila. 

Aktuální negativní nálada na trhu bude vést i k dalšímu poklesu tržeb. Celková výše pádu bude záviset na dalších opatřeních vlády, vývoji stavu nakažených koronavirem a také sdílení informací.

Našim klientům i vám proto doporučujeme aktivně komunikovat o stávajícím stavu se svými zákazníky. Ať už jde o newslettery, webový obsah nebo sociální sítě. K expresní komunikaci lze také dobře využít hromadné SMS zprávy. Pomůže vám to ve zlepšení zákaznické zkušenosti i v celkovém vnímání vaší značky.

Tato komunikace bude nabývat na významu i v souvislosti s vynucenou změnou zákaznického chování. Karanténa a s ní související omezený pohyb osob hodně omezil společenský život prakticky na celém světě. Lidé tím pádem budou mít víc času na procházení webu i konzumaci obsahu. O čem vypovídá i značně rostoucí objem internetového provozu.

Využijte toho pro posílení vaší komunikace se zákazníky. Zvlášť v době omezení provozu kamenných prodejen platí, že stávající krize může radikálním způsobem posílit vnímání elektronických obchodů i po skončení této krize.

****

Pokud se s těmito potížemi také potýkáte, jsme tu pro vás, abychom vám pomohli. Kontaktujte nás na e-mailu info@acomware.cz nebo na čísle +420 725 554 927. V bezplatné online konzultaci s vámi probereme, jak situaci překonat. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štítky: