Komentář: Sklik se mění, cena za klik zřejmě poroste

Sklik nedávno upravil zobrazení inzerátů ve výsledcích vyhledávání. Znamenat to bude jediné – omezení organických výsledků, a ještě větší zájem o TOP pozice. Inzerenti se proto musejí připravit na růst ceny za proklik.

Z čistě uživatelského pohledu změny vítáme. Seznam nově zobrazuje pouze 4 inzeráty v horní části a 3 ve spodní části stránky, boční výsledky byly zcela odstraněny. Pomohlo to celkové přehlednosti, protože zobrazení výsledků vyhledávání bylo na Seznamu po přidání Zboží.cz a Firmy.cz poměrně nepřehledné.

TOP 4 pozice v horní části stránky výsledků

TOP 4 pozice v horní části stránky výsledků

Úprava však má přímý vliv také na reklamní kampaně. V první řadě znamená další – a samo o sobě velké – omezení organických výsledků. Především ale můžeme očekávat, že mírně poroste cena za klik ve vyhledávání.

Důvod? Změna počtu inzertních pozic povede k nárůstu zájmu o 4 inzeráty v horní části stránky. Tento tlak bude patrně vyšší na mobilních zařízeních, kde má Seznam TOP pozice pouze dvě. Jak přitom firma sama uvedla, volné místo na boční straně využije pro zobrazení doplňkových informací k výsledkům vyhledávání. Tedy tak, jak to známe u Googlu.

Tento postup má logické důvody. Seznam si patrně velmi dobře uvědomuje, že cesta k větším útratám inzerentů vede též přes zjednodušení nasazování inzerce na oba systémy. To se například ukázalo ve chvíli, kdy Google spustil rozšířené textové inzeráty (ETA). Čekalo nás pár krušných měsíců, během nichž Sklik musel upravit systém tak, aby tyto inzeráty bylo možné nahrát jak na Google, tak na Seznam.

Mrzí nás tak především nedotaženost určitých funkcí. Například práce s remarketingem ve vyhledávání, kde bylo možné pouze vylučovat publika, dále třeba dynamický remarketing nebo práce s bumper ads. U všech je prostor pro zlepšení, k němuž by jistě dopomohla také spolupráce s agenturami třeba v rozsahu, který využívá konkurenční Google. Ten vede diskusi o nových funkcích již v průběhu jejich vývoje, bere v potaz připomínky a náměty. Podobný přístup by Seznam nic moc nestál a jsem si jistý, že by mu pomohl, aby po ostrém nasazení vše šlapalo jako hodinky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *