Recept na zdravé a spokojené zaměstnance? Toto funguje nám

Před nějakou dobou jsme s kolegyněmi rozebíraly různé preventivní prohlídky, na které nechodíme hlavně z toho důvodu, že prostě a jednoduše stále odkládáme objednání se. No a tak se zrodil nápad vytvořit u nás Akademii zdraví. K preventivním prohlídkám jsme připojili ještě další tři části, každé z nich přiřadili bodové hodnocení a udělali z toho soutěž. Pak přišel koronavirus a my museli začátek posunout. Od června jsme ale již všichni v kancelářích, a tak jsme mohli začít!

Akademie zdraví. Jak posílit tmelení party i zdraví jedním krokem

Akademie zdraví je interní program, do kterého se může volitelně zapojit kdokoliv z nás. Obsahuje aktivity, které podporují zdravý životní styl i spojování lidí napříč firmou. Proto ji tvoří hned několik typů aktivit, kde si každý najde to své.

Velké množství z nás je v Acomware hodně soutěživých. Každou část jsme proto obodovali a jednou týdně na našem Slacku i nástěnce sdílíme, kdo si jak vede. Rozložení bodů je přitom cíleně postavené tak, aby systém motivoval k zapojení se do co nejvíce částí a lidé nezůstali jen u jedné.

Po 2 měsících sečteme body. Výherce pak kromě dobrého pocitu, že přispěl ke svému zdraví, dostává i MultiSport kartu zdarma.

Jaké 4 pilíře tvoří Akademii zdraví?

Acomware-Plakat-Akademie_zdravi-

Ukázka plakátu na naší nástěnce s vyobrazením jednotlivých výzev.

Abychom udělali program co nejatraktivnější, rozdělili jsme ho na 4 části a tím oslovili většinu firmy bez ohledu na to, co zrovna konkrétní lidi baví.

1) Výzva

Jde o dvouměsíční individuální aktivitu.

  • Chůze – Červen a červenec
  • Jakýkoliv sport – Srpen a září
  • Běh – Říjen a listopad
  • Nepřibrat – Prosinec

Záměrně jsme začali chůzí. Jde o jednoduchou aktivitu, kterou každý dělá při cestě do práce a zpátky domů. Stačí, když vymění výtah za schody. 

Výsledky si všichni měří zvlášť tak, jak jim to vyhovuje, pomocí chytrých hodinek nebo jakékoliv  aplikace v telefonu a průběžně, nebo na konci týdne přepíší kilometry do společné aplikace Endomondo

Jak hlídáme aby někdo nepodváděl? Nijak. Věříme si, nebo se o to alespoň snažíme. Děláme to přeci pro sebe!

2) Týmová aktivita

Tato část má za cíl stmelit lidi napříč týmy při společných aktivitách, které z většiny nejsou placené, případně se dají uhradit z MultiSport karet.

Každý měsíc probíhá jedna aktivita a opět se může zapojit každý, koho daná aktivita zaujme. Jde například o beach volejbal, fotbalgolf, tenis, badminton nebo venčení psů z útulku.

3) Prevence

Každý měsíc nabízíme možnost preventivní prohlídky na některou z civilizačních chorob jako třeba kontrolu znamének, cukrovky, prsou/prostaty nebo taky pomoc druhým v podobě darování krve/plazmy.

Všichni, kteří se chtějí přihlásit na preventivní prohlídku v daný měsíc, se zapíší do tabulky a my je podle jejich kalendářů objednáme. Výhodou zde je, že všechny zdravotní pojišťovny mají preventivní programy. Tím pádem to nestojí nic ani nás, ani naše kolegy.

Na začátku měsíce vždy i k dané prevenci zašleme infografiku tak, aby si všichni uvědomili důležitost prevence u dané choroby a případně byli schopni se samovyšetřit doma.

4) Přednáška

Na vzdělání si zkrátka potrpíme a nemohli jsme ochudit ty z nás, které zdraví zajímá i po teoretické stránce.

Proto vždy jednou za 3 měsíce pořádáme přednášku, kdy u nás vystoupí specialista na vybranou problematiku. Ať už jde například o plusy a mínusy různých diet, doplňky stravy, cvičení a podobně. I zde hodnotíme účast.

Vynikající odezva

Upřímně jsme ze začátku měli trochu obavy. Zejména z toho, jak lidé po návratu z nuceného homeoffice podobný program přijmou a zda budou mít dost chuti se zapojit.

Výsledek nás mile překvapil.

Do Akademie se zapojila skoro polovina firmy. Ještě větší radost nám ale dělá to, že se lidé o aktivitách baví u kávy a předhání se ve výsledcích. Pomáhá nám to tak tmelit naši partu a věříme, že to dlouhodobě zlepší zdraví nás všech.

Jaký zažíváte návrat kolegů do kanceláře vy? Podělte se v komentářích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štítky: