Jaké jsou výhody influencer marketingu na Instagramu

Oblíbenost Instagramu v České republice roste a mílovými kroky dohání Facebook a YouTube. Čím se tyto sociální sítě liší? Zásadní rozdíl spočívá především v používaném zařízení a v obsahu. Instagram plně využijete pouze na smartphonu. Nenajdete na něm odkazy na weby či e-shopy (kromě bia na profilu), statusy, skupiny a podobně. Primárně slouží pro sdílení fotografií nebo krátkých videí. Právě proto na něm vyrostla zajímavá skupina influencerů, která si i přes omezenou populaci České republiky získala již silnou pozici na marketingovém trhu.

Kdo je influencer?

Mezi influencery patří v podstatě všichni lidé, kteří vlastní profil na sociální síti a mají minimálně jednoho sledujícího. Slovo influencer vychází z anglického slova influence (vliv). Každý z nás tedy ovlivňujeme své sledující. V našem případě obsahem, který uveřejňujeme na svém instagramovém profilu.

 

Makro influencer vs. mikro influencer

Na začátku si vyjasněme rozdíl mezi makro a mikro influencerem. Nejde pouze o počet sledujících, ale především o způsob vzniku influencera.

Makro influencer má přesah z Instagramu i na jiné kanály, nevznikl primárně pomocí Instagramu. Většinou je to všeobecně známá osobnost s velkým přesahem typu:

  • herec,
  • zpěvák,
  • sportovec,
  • politik.

Mikro influencer vyrostl převážně právě na Instagramu (případně jiné sociální síti). Znají ho zpravidla pouze jeho sledující a za normálních okolností by na své okolí působil jako obyčejný člověk.

Máme ovšem pár mikro influencerů, ze kterých se stali makro influenceři. Jeden příklad za všechny je A.N.D.U.L.A., která má přesah i do dalších médií – tisku, rádia nebo televize.

 

Proč firmy influencery využívají?

Důvodů je celá řada. Patří mezi ně například:

1. Cílení

Influencer marketing na Instagramu určitě není pro všechny značky či prodejce ideální. Dejme si pár typických příkladů, pro které se hodí. Mezi takové patří fashion, dětský nebo výživový segment. Tito zákazníci patří k nejrozšířenějším cílovým skupinách na Instagramu.

Čím to? 
Vysvětleme si to na příkladu fashion segmentu. Spousta influencerů si otevřela vlastní e-shopy s módou. Nakupují převážně neznačkové trendy kousky v omezeném množství od výrobců z Asie, Polska nebo Indie. Většinou jde o produkty v hodnotě do 1 tisíce korun. Influenceři spoléhají na to, že zákazníci nebudou tyto levnější produkty reklamovat. Vše se posílá z drtivé většiny pouze na dobírku a záruka v praxi téměř neexistuje.

Jak využít v praxi formát Instagramu na e-shopu nám ukázal AboutYou, který byl první, který začal pracovat s formátem Stories v jednotlivých kategoriích e-shopu.

Skupina maminek je téma sama pro sebe. Ženy na mateřské dovolené se mezi sebou na Instagramu velmi druží, vytvářejí tématické soutěže a navzájem si doporučují zboží. Tento rok očekáváme velký „baby boom”. Vidíme to už od začátku roku, jelikož porodila např. Kamilasikl a Mamadomisha. Tyto influencerky mají dohromady více jak 250 tisíc sledujících. Navíc je v očekávání také A.N.D.U.L.A, Vladenkaaa a Anie_songe, které mají dalších více než 300 tisíc sledujících. Navíc již mají děti další velké influencerky s více než milionem sledujících.

Ale pozor. Nejde jen o počet velkých influencerů v daném odvětví. Rozhoduje především množství potenciálních zákazníků. V tomhle patří maminky jednoznačně k jedné z nejdominantnějších skupin.

To potvrzuje i zájem e-shopů s dětským zbožím o spolupráci s těhotnými influencerkami. Jakmile influencerka s alespoň 60 tisíci sledujícími a odpovídajícím engagementem (množství lidí, kteří provádí nějakou akci u zveřejněného příspěvku) oznámí, že je těhotná, během dalších dní jí zavalí telefony a e-mailové zprávy s nabídkami spolupráce.

Proč?

Důvod je jednoduchý. Těhotných influencerek je jako šafránu. Navíc těch s více než 2 dětmi spočítate na prstech jedné ruky.

Výživa, myšleno především doplňky stravy, se svezla na znovuobjeveném fenoménu fitness. Podle dat Instagramu se skupina fitness uživatelů řadí k těm nejzastoupenějším. Je to jednoduché. Všichni obdivujeme vysportované muže a ženy. Fotografie z posilovny patří k těm, které získávají největší engagement. Toho využívají výrobci či prodejci doplňků stravy, kteří napomáhají přiblížit se našemu vzoru.

 

2. Důvěryhodnost

Tenhle faktor je stěžejní u každého influencera. Jakmile by jednou doporučil nevhodné zboží, službu nebo by jednoduše lhal svým sledujícím, riskuje okamžitou ztrátu své pracně budované reputace.

Kvalitní influencer před uzavřením jakékoliv spolupráce vždy nejprve zboží nebo službu vyzkouší a stanoví si rozsah kampaně. Především ovšem zváží, zda tuto spolupráci nějakým způsobem ocení i jeho sledující.

Zároveň tento influencer nedělá jednorázové spolupráce, jelikož by jeho zeď připomínala spíše reklamní katalog, který vám chodí do poštovní schránky. Což by odradilo jeho sledující.

 

3. Spojení se známou osobností

Důvěryhodnost je stěžejní také pro společnost, která se chce s daným influencerem spojit. Její míra ovlivní ochotu známé osobnosti spojit s brandem vlastní jméno.

Pokud se jedná o spolupráci s makro influencerem na dlouhodobé bázi, většinou se influencer změní v ambasadora značky. Jeho tvář využije společnost i v jiných komunikačních kanálech mimo Instagram. Ambasador značky bývá zpravidla pouze jeden. Maximálně dva, pokud komunikace kampaně cílí zvlášť na muže a ženy.

 

4. Finanční náročnost

Ceny influencerů se diametrálně liší. Ti největší si mohou říci o více než 100 tisíc korun za jeden příspěvek. Naopak začínající influencer dělá většinou spolupráci ve formě barteru.

Doporučujeme, abyste si před začátkem spolupráce s influencerem odpověděli na tyto klíčové otázky:

  • Co vám má kampaň přinést?
  • Jaké jsou vaše očekávání?
  • Jak dlouho má spolupráce trvat?
  • Jaký máte rozpočet?

Můžete udělat super kampaň s deseti mikro influencery za barter. Stejně dobře funguje i zvýšení brand awareness vaší značky s výborným kreativním záměrem za pomoci jednoho makro influencera.


100 tisíc za jeden příspěvek? COŽE?

Velmi obvyklá reakce většiny marketingových manažerů, jelikož ví, kolik impresí si mohou za tuto částku koupit. My toto vnímání ale nepovažujeme za správné.

Každý správný markeťák by si měl uvědomit, jak dlouho trvalo influencerovi získat followery a jejich důvěru. Cena se také odvíjí od poptávky společností o spolupráci s daným influencerem. Platí zásada, že by měl z každého oborového segmentu spolupracovat pouze s jedinou firmou.

Stojí za tím udržení důvěryhodnosti. Pokud by jeden měsíc infuencer například propagoval Nike a za měsíc by přišel s podobným konceptem pro značku Adidas, nebude pro followery působit důvěryhodně.

Proto doporučujeme, aby každá kampaň začala detailním průzkumem kategorie influencerů, kteří do záměru propagace zapadají.


5. Engagement

V neposlední řadě by měl každou společnost, která hodlá spolupracovat s influencerem, zajímat engagement na jeho profilu. Pozor pouze na počet sledujících, kde hrozí riziko, že jde o nakoupené falešné účty. Toto riziko naštěstí snadno odhalí i laik.

Pokud má známá osobnost se 100 tisíci sledujícími v průměru na každý příspěvek 200 liků, dejte si pozor. Kvalitní influencer by měl dosahovat engagement instagramového postu okolo 20 % z počtu sledujících. Tohle procento samozřejmě klesá se zvyšujícím se počtem sledujících.
Doporučujeme, abyste před oslovením influencera delší dobu sledovali:

  • Kolik příspěvků a Stories na svůj profil dává.
  • S kolika značkami spolupracuje.  
  • Jak se svými sledujícími komunikuje.

Důvod je jednoduchý. Pokud bude engagement velký, s velkou pravděpodobností bude jeho publikum dobře reagovat i na spolupráci s vámi. Poté už záleží na vás, jak dokážete spolupráci s influencerem využít k propagaci vaší značky.


Závěr

Poslední dobou se trend influencer marketingu velmi rozvinul. Společností se zájmem o spolupráci přibývá. Ovšem kvalitních influencerů je nepoměrně málo, čímž rostou ceny za spolupráci někdy do nesmyslných částek. Tento trend samozřejmě ovlivňuje zmíněnou důvěryhodnost a vnímání sledujících. Pokud tato tendence bude pokračovat, hrozí, že tato módní vlna využití instagramových influencerů zanikne tak rychle, jako přišla.

 

Láká vás využít influencer marketing, ale váháte, jak začít? Kontaktujte nás. Naši konzultanti vám pomohou s projektovým řízením kampaně, aby přinesla výsledky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štítky: