8 výhod, které video marketing přinese vašemu byznysu

Budoucnost videoformátů hovoří jasně: Jejich vliv poroste. Internetový uživatelé tráví na videích stále více času. Často jim dávají přednost oproti konzumaci textu. Tvorbou audiovizuálního obsahu jdete naproti jejich potřebám. V článku vám poradíme, jaké podnikatelské výhody přináší vlastní videokanál.

1) Vybudujete si vlastní publikum

Díky atraktivitě video formátu snáze získáte pozornost uživatelů. Podle webu HubSpot až 78 % uživatelů sleduje videa každý týden a 55 % z nich dokonce každý den.

Proč se vlastní publikum vyplatí? Odpověď je prostá – tito lidé u vás ochotněji opakovaně nakoupí.

Množství loajálních diváků vám navíc v očích veřejnosti dává vyšší důvěryhodnost. Jinak se lidé dívají na anonymní společnost a jinak na značku, za kterou stojí tisíce věrných uživatelů. Nemluvě o výhodách reklamy, kterou vám tito lidé samovolně poskytují při komunikaci s přáteli.

2) Vše držíte pod kontrolou

Pokud nabídnete svůj obsah jinému médiu, čeká vás přizpůsobování. Ať jde o délku, obsah nebo formu videoobsahu. Nemáte ani jistotu, že váš obsah spatří světlo světa.

U vlastní internetové televize nic podobného neřešíte. Vše závisí čistě na vašich potřebách a nikdo vám nemluví do toho, co (ne)máte sdílet. To vám dává volné pole působnosti pro tvorbu a případné experimentování, které by vám cizí médium nenabídlo.

Nemusíte se ani bát, že by vaše video překrývala nežádoucí reklama. Vy sami bez omezení rozhodujete, co u vašeho obsahu bude a co ne.

3) Vybudování vztahu a důvěry

Lidé dlouhodobě raději kupují od značek, které znají.

Video, kde vás člověk vidí a slyší, nabízí mnohem větší emoční zážitek. Divák díky tomu získává pocit, že vás zná. Když vás bude sledovat dlouhodobě, vybuduje si k vám vztah a důvěru.

Takový člověk ztrácí obavy, že byste mu nabízeli nekvalitní produkty a služby. Navíc bude mít tendenci u vás nakupovat opakovaně, pokud bude spokojený.

Dále vám video snáze vybuduje pověst autority. Když budete o něčem dostatečně dlouho a kvalitně publikovat, lidé si vás v oblasti snáze zapamatují. To vám poté otevírá velké možnosti pro spolupráce.

4) Videobsah přináší velkou návratnost

Video patří k nákladnějším formám obsahu. Nicméně to vyvažuje vysokou finanční návratností. Až 76 % marketérů uvedlo, že jim video výrazně zvýšilo prodeje.

Nikdo netvrdí, že vše jde samo. Váš obsah musí být dostatečně zajímavý, aby přilákal pozornost diváků. To na vás klade nároky pro přípravu videí a jejich následnou propagaci.

Přesto vám video dává příležitost vystoupit z řady. Obzvlášť v situaci, kdy většina firem tuto možnost stále nevyužívá.

5) Vyhledávače upřednostňují videobsah ve svých výsledcích

Google i Seznam si uvědomují rostoucí zájem uživatelů o videa. Proto obsah s nimi upřednostňuje ve vyhledávání. Objevují se na předních pozicích, ve featured snippetech a někdy dokonce ve vyhledávání obrázků.

Podle výzkumů obsahují přední pozice Googlu alespoň jedno video u 55 % vyhledávacích dotazů.

Dominantní pozici si udržuje obsah z YouTube, který těží z velké obliby uživatelů. Až 88 % všech videí z prvních strany Googlu pochází z tohoto webu.

Zjednodušeně řečeno – chcete-li se umístit výše a získat větší návštěvnost z vyhledávačů, video obsah pro vás představuje spolehlivou cestu.

6) Populární formát pro diváka

Video jako médium přináší řadu výhod.

  •       Obsah se dá konzumovat skoro kdekoliv.
  •       Lidé jim věnují větší pozornost.
  •       Přináší větší emoční zážitek.

To vám dává výhodu. Nejenom, že divák bude ve většině případů tento formát konzumovat raději než text. Roste i šance, že vás bude sdílet dál. To vám dává potenciál vyšší návštěvnosti.

7) Video nabízí širší možnosti monetizace

Inzerenti si dobře uvědomují popularitu audiovizuálního obsahu. Díky tomu se vám otevírají zajímavé možnosti monetizace obsahu. Mezi ně patří například:

  •       Bonusová videa pro uživatele
  •       Možnost inzerce ve videích
  •       Affiliate odkazy
  •       Merch spolupráce
  •       AdSense

Kromě marketingu tedy videokanál přináší i šanci dalších příjmů.

8) Většina konkurence se vlastní videotvorbě vyhýbá

Stojí za tím jednoduchý důvod – strach.

Vyžaduje to velký výstup z komfortní zóny postavit se před kameru a následně video poslat do světa. Nikdy dopředu neodhadnete reakce diváků. Obvykle ještě neznáte proces tvorby a představujete si různé obtíže.

Druhá příčina spočívá v nákladnosti. Oproti psaní článků vyžaduje videotvorba více příprav techniky a následné postprodukce.

Pravda ale je, že ne vše musíte hned mít dokonalé. Už jen začátkem uděláte obrovský krok vpřed oproti konkurentům. Vše ostatní vyladíte snadno v průběhu tím, že vylepšujete reálné neduhy, které vás brzdí.

Láká vás inspirace ve video obsahu?

Od poloviny listopadu spouštíme vlastní sérii odborných videí. Čekají vás zajímavá témata z české e-commerce i online marketingu. Věříme, že se budete mít na co těšit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *